Kleur kiezen is het leuke (lees: eenvoudiger) onderdeel van een schilderproject. Maar als het gaat om het kiezen van de juiste afwerking? Dat kan een beetje overweldigend aanvoelen. Met een half dozijn kleuren om uit te kiezen, hoe weet je welke het beste in je ruimte staat als de verf droog is?

Of u nu kiest voor plat, satijn of iets daartussenin, verfafwerking speelt een cruciale rol in het uiteindelijke eindproduct. Dit komt omdat de glans van een verf wordt beïnvloed door vele variabelen die uniek zijn voor uw ruimte, zoals verlichting en de grootte van de kamer, waar geen rekening mee wordt gehouden op een verfchip. Lees verder voor meer informatie over drie van de meest populaire afwerkingen, samen met welke het beste zijn voor enkele van de belangrijkste kamers in uw huis.

Matte verf is perfect voor de slaapkamer.

Deze verf wordt vaak gekozen voor slaapkamers, omdat een matte glans niet duurzaam genoeg is om zwaar te worden gereinigd. Denk er eens over na: Hoe vaak maak je eigenlijk je slaapkamerwanden schoon, tenzij je routinematig je slaapmutsje rode wijn omgooit en het overal spettert?

Matte verf is ook uitstekend in het verbergen van onvolkomenheden of texturen op het oppervlak, waardoor het een eenvoudige low-prep en onderhoudsarme optie is.

Deze afwerking absorbeert licht, waardoor een kleur er soms iets lichter uitziet. Als je de kleurstaal zoals die is, leuk vindt, probeer dan een tint donkerder bij het schilderen met deze glans.

Tip: hoe lager de glans, meestal betekent dit hoe lager de kosten per gallon. Omdat huizen meestal meerdere slaapkamers hebben om te schilderen, kunt u eigenlijk een paar dollar besparen door voor deze kamers platte of matte verf te kiezen.

Semi-glanzende verf is geweldig voor ruimtes met veel verkeer.

Aan de andere kant van het glans-spectrum heb je glans. Een semi-glanzende afwerking is ideaal voor ruimtes die gevoelig zijn voor rotzooi, zoals keukens, badkamers en homegyms.

De duurzame afwerking kan regelmatig worden gereinigd – u kunt gemakkelijk make-up of gootsteenspatten met een reinigingsmiddel en een doek afvegen zonder bang te zijn voor beschadiging van de verfbeurt.

Deze glans reflecteert het licht, waardoor de verfkleur er donkerder uitziet. Als u de kleurstaal zoals die is, leuk vindt, probeer dan een schaduwaansteker.

Tip: deze afwerking vereist meer voorbereiding voordat u begint met schilderen, omdat de glanzende glans eventuele onvolkomenheden in het oppervlak benadrukt. Wijs uzelf tijd toe om de muur grondig schoon te maken, gaten te spitten en het oppervlak volledig te laten drogen.

Eierschaalverf is voor die kamers in het midden.

Eierschaal is geweldig voor eet- en woonkamers – ruimtes die bewoond zijn maar niet zo blootgesteld aan de rotzooi en het vocht dat vaak in keukens en badkamers wordt aangetroffen.

Eierschaal is meestal de meest natuurgetrouwe kleur, omdat het het licht niet reflecteert of absorbeert. Je muren zullen een subtiele glans hebben zonder een glanzende over-the-top look.

Als je nog steeds niet zeker weet welke afwerking voor jou geschikt is, is eierschaal een leuke, veilige optie.

Tip: deze afwerking is gemakkelijk overschilderbaar als je van gedachten verandert, waardoor het een geweldige optie is om nieuwe kleuren uit te proberen.